Hjem > Nyheter > Innhold

Govt Bans Import av fjærkreprodukter fra Sør-Afrika, Zimbabwe over fugleinfluensa

Sør-Afrika rapporterte et utbrudd av høypatogen H5N8 fugleinfluensa på en gård i Free State-provinsen i forrige uke.

Forbudet som gjelder for kylling og andre fjærfeprodukter, vil trolig påvirke hoteller og flyselskaper, som er blant kjøperne av importerte fjærfeprodukter.


"Importen av kyllinger og fjærfeprodukter (egg og kjøtt) fra sør-afrikanske land er midlertidig utestengt," lyder en del av en erklæring signert av minister Gerardine Mukeshimana.


Departementet oppfordret bønder til å være årvåken og legge mer innsats i forebygging av sykdommer, inkludert skillefugler fra dyr.

Det oppfordret også bøndene til å fremme hygiene blant oppdrettere, gårdsarbeidere og materialene som brukes og lager nødvendig medisin, blant annet tiltak.


Regjeringen har også satt opp telefonnumre, 0738503589 og 0788680333 for publikum å ringe hvis de møter mistenkte tilfeller av fugleinfluensa, som for eksempel å se fem eller flere dødfugler eller ha spørsmål knyttet til forbudet.

Nylige forbud


Det er ikke første gang fjærfeprodukter blir midlertidig utestengt i år i januar. Regjeringen har forbudt lignende produkter fra nærliggende Uganda.


Ifølge helsepersonell kan eksponering for fugleinfluensa føre til dødelige komplikasjoner som lungebetennelse, akutt respiratorisk nødsyndrom og multippel organsvikt.


Det siste forbudet bør være en motivasjon for et land som er fast bestemt på å redusere importen ved å øke lokale næringer som inkluderer klekkerier, sier eksperter.